Positiva nyheter från de nordiska grannländerna
Nyligen hölls styrelsemöte för Nordic Adoption Council (NAC) där vi mottog goda nyheter från några av våra grannländer:
Norge: ansvarigt ministerium har beslutat att bifalla adoptionsorganisationen Inoradopts överklagan gällande auktorisationen för Taiwan. Inoradopt kan nu åter fortsätta sitt arbete med internationella adoptioner från Taiwan. Ministeriet har i sin motivering konstaterat att centralmyndigheten gjort en felaktig bedömning genom att tidigare ha avslagit Inoradopts auktorisationsansökan. Flera av de auktorisationsansökningar som de norska adoptionsorganisationerna fått avslag på har överklagats till ministeriet och de avvaktar besked.
Danmark: betydande förändringar har skett i Danmark gällande internationella adoptioner. Den enda kvarvarande danska adoptionsorganisationen, DIA, meddelade tidigare i år att de skulle lägga ner sin verksamhet efter att de förlorat auktorisationerna för samtliga samarbetsländer. Dagen innan kontoret stängde blev personalen erbjudna anställning på den danska centralmyndigheten. Erbjudandet grundades på den unika kompetens och erfarenhet som DIA:s personal besitter inom internationell adoptionsverksamhet, stöd till adopterade och adoptivfamiljer i Danmark. En kompetens som anses ovärderlig och nödvändig att bevara.
Den danska regeringen har dessutom beslutat att avsätta 23 miljoner danska kronor för att vidare undersöka danska statens ansvar för internationella adoptioner från 1960-talet fram till idag, samt för att utveckla stödet till adopterade genom Post Adoption Services (PAS, stöd till adopterade och adoptivfamiljer efter adoptionen).
Finland: staten har sedan flera år tillbaka vidtagit åtgärder för att stötta adoptionsorganisationerna. Årligen utbetalas 500 000 kronor var till de finska adoptionsorganisationerna: Interpedia, Save the Children och Helsingfors stad, för att finansiera arbetet med Post Adoption Services (PAS). Interpedia mottar även ett årligt statsstöd på 2,5 miljoner kronor för sitt arbete med adoptionsförmedling.
I de flesta nordiska länder stöttar staten adoptionsorganisationernas arbete med Post Adoption Services (PAS). I Sverige får adoptionsorganisationerna bedriva denna verksamhet utan något statligt stöd eller annan extern finansiering, trots att denna viktiga fråga har lyfts till högre instanser flera gånger.