Barnen Framför allts (BFA) kommentar till artiklarna i Expressen och övrig media idag, den 2 oktober 2024.

BFA har välkomnat en oberoende översyn av internationella adoptioner och är positiva till regeringens tillsatta utredning genom Adoptionskommissionen, som efter förlängning nu beräknas presentera sitt förslag till regeringen i mars månad 2025.

BFA:s verksamhetschef har suttit med bland många andra i Adoptionskommissionens expertgrupp och där bl a haft möjlighet att lyfta fram våra åsikter om barns rätt till en familj genom reglerade och rättssäkra adoptioner. Dagens internationella adoptioner är enligt vår åsikt välreglerade och rättssäkra genom både lagar och regler i Sverige och hos våra samarbetskontakter i utlandet. Vår åsikt är dock att en översyn är bra för att se om det finns något ytterligare som behöver rättssäkras eller t ex nya förslag om hur internationella adoptioner i Sverige ska finansieras eller organiseras.

Ur ett barnperspektiv står BFA fast vid vår åsikt att barnhem/institution INTE är ett hem för ett barn, utan om adoption sker med barnets bästa i fokus är det ett gott alternativ för det barn som är i behov av en familj.

Det är mycket olyckligt att arbetsdokument från Adoptionskommissionen har läckt ut till media innan deras utredning samt förslag är klart.

Det känns viktig att inte förekomma utredningen och komma ihåg att Adoptionskommissionens uppdrag är att ge ett förslag till Regeringen. Därefter är det upp till politikerna att fatta ett beslut. 

Har ni frågor eller vill komma i kontakt med oss på BFA är ni välkomna att mejla till: adoption@bfa.se

Senast uppdaterad 2024-10-02