Beslut fattat vid BFA:s extrainsatta årsmöte 2024-09-07

Den 21 augusti 2024 fattade styrelsen för Barnen Framför Allt (BFA) det svåra beslutet att kalla till ett extrainsatt årsmöte där styrelsen rekommenderade årsmötet att ta beslut om att inleda en avveckling/upplösning av föreningen.

Den 7 september 2024 beslutade BFA:s beslutande organ, årsmötet, att en avvecklingsprocess av föreningen ska påbörjas, enligt styrelsens förslag.

Styrelse och personal fick mandat att ta fram en avvecklingsplan. Ett extra årsmöte krävs för att verifiera beslutet och kommer troligen att hållas under våren 2025.

Detta har varit ett mycket svårt och ytterst tråkigt beslut att fatta. BFA har varit en verksam förening under 45 år och har under den tiden fått möjligheten och glädjen att bidra till att många barn har fått komma till sin familj i Sverige.

Efter att nu ha haft ett negativt resultat under flera år samtidigt som antalet adoptionssökande stadigt har minskat har vi tyvärr inte funnit någon annan utväg.

Prognosen för antalet sökande och nya familjer de kommande åren är mycket låg. Styrelsen har vidtagit flera åtgärder för att vända trenden och få en budget i balans, men till slut har vi blivit tvungna att inse att det inte är hållbart om BFA ska fortsatt vara en trygg och stabil aktör.

Beslutet innebär nu att BFA har goda möjligheter att genomföra en väl utförd och hållbar avveckling för alla inblandade som uppskattningsvis kommer att pågå under 1 - 2 år.

BFA påbörjar nu en dialog med bl a ansvarig tillsynsmyndighet, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF), om hur t ex uppföljningsrapportering till ursprungsländer ska genomföras efter att föreningen avslutats. Arkivering av adoptionsakter och allmän information kommer att genomföras i enlighet med gällande rutiner/krav.

BFA har kontinuerlig kontakt med våra adoptionssökande som är i process och förmedlar ny information efterhand som vi får svar på olika frågor som berör dem.

Vi förstår att den här informationen kan väcka många känslor och frågor och vi har idag tyvärr inte svar på allt.

Ni är alltid välkomna att kontakta styrelsen eller personalen på kontoret vid behov.

styrelse@bfa.se

adoption@bfa.se

Med vänliga hälsningar BFA:s styrelse

Senast uppdaterad 2024-10-25