Litteratur om adoption

On the road to a new family

Under våren 2019 kontaktades BFA av den den tjeckiska adoptionsmyndigheten (The office for international Legal Protection of children) med en förfrågan om BFA kunde genomföra minst fem intervjuer med barn/ungdomar, adopterade från Tjeckien samt deras föräldrar. Intervjuerna var en del av ett projekt med namnet ”Life stories project”. Syftet var att dela med sig av erfarenheter på en internationell nivå, förbättra kvalitén i arbetet med barnen samt att utbilda personer som arbetar med adoptionsfrågor i Tjeckien och på så sätt sprida kunskap om adoption. Man bad att få in intervjuer från alla Tjeckiens samarbetsländer, och resultatet av alla intervjuer skulle sammanställas i en publikation.

Denna publikation översattes och färdigställdes under hösten 2020 och ni kan nu få möjligheten att ladda ner och läsa den här: On the road to a new family

Fem intervjuer genomfördes av personal från BFA och i boken möter vi dessa ungdomar från Sverige:

Maria 12 år, Jan 13 år, Filip 16 år, Karel 12 år och Aneta 16 år. Namnen är fingerade och intervjuerna är avidentifierade.  Boken ”On the road to a new family” är intressant att ta del av om du har adopterat, håller på att adoptera eller funderar på att adoptera. Övriga intervjuer skedde med ungdomar från Österrike, Danmark och Italien.

Anknytning

Anknytningsteori: betydelsen av nära känslomässiga relationer

Av: Anders Broberg, Pehr Granqvist, Tord Ivarsson, Pia Risholm Mothander, 2006

I denna första breda kursbok på svenska ges en heltäckande presentation av anknytningsteorin. Anknytningsteori (del 1) riktar sig till studenter och verksamma inom psykologi och psykiatri, samt barn- och ungdomsrelaterade yrken och utbildningar. Författarna kommer också hösten 2007 ut med Anknytning i praktiken, där de presenterar praktiska och kliniska tillämpningar med anknytningsteoretisk grund.

Anknytning – i adoptivfamiljens vardag

Av: Sara Larsson, 2011

Anknytningsteori är ett begrepp som många adoptivfamiljer möter under sin väg till barn. Men vad innebär det i praktiken? I Anknytning - i adoptivfamiljens vardag varvas kortfattad teoretisk kunskap om anknytning med konkreta och handfasta idéer för familjen i vardagen. På detta sätt vill författaren göra teorin om anknytning tillgänglig och tillämpbar för den breda gruppen föräldrar.

Banden som gör oss till familj

Av: Mary Juusela, 2010

Att ha ärvt sin pappas potatisnäsa kanske inte är så roligt, men det visar i alla fall ett släktskap. För en adopterad ser familjebanden annorlunda ut. Hur påverkar det identiteten och hur man ser på sig själv och sin familj?

Adoption handlar om släktskap och identitet, kort sagt vad som gör att vi uppfattar oss som en del av en familj. Journalisten och författaren Mary Juusela har träffat och intervjuat tjugonio adoptivfamiljer, tillsammans drygt hundra individer (mammor, pappor, syskon och adoptivbarn), och tillsammans berättar de - i vissa fall smärtsamt och i andra glädjande - om hur de har funnit sina respektive roller som föräldrar och barn.

Barnböcker 

Siri, rymlingen och smugglargropen

Av: Katarina De Verdier, 2017

Siri kryper in i en dold tunnel på mammas jobb. Hon hör röster avlägset. Vem är det som stulit diamanten? Och varför hittar de en plast-orm med ett kryptiskt meddelande vid sommarstugan? När presidenten ber henne förvara beviset på ett säkert ställe, ställer hon såklart upp. Men vem är skuggan som förföljer dem?Följ med Siri på fyra nya äventyr tillsammans med gamla och nya vapendragare. Boken passar bra för högläsning och är fristående från Siri, Superhjälten och guldringen.

I stjärnan ser jag dig

Av: Mikael Rosengren och Erika Palovaara, 2014

Det är en berättelsen om när Ellen kom till mamma och pappa. Om hur Ellen en dag fick åka på det stora adoptionsäventyret. Det är också berättelsen om att ha sitt ursprung någon annanstans, i en annan familj. En kärleksfullt berättad saga kryddad med humor och värme.
Om det här med adoption.

Lilla Quains får en storebror

Av: Linda Mjölner, 2014

Lilla Quains är en blå tjej med massor av tofsar på huvudet och en ganska rund liten kropp. Hon är tuff, påhittig och inte rädd för någonting. Lilla Quains bor tillsammans med sin storebror Mo och deras mamma i ett stort hus med trädgård. En regnig dag ber hon Stora Mo att berätta om den där speciella dagen då de blev en riktig familj.

Författaren Linda Mjölner har tillsammans med illustratören Ellen Sundquist skapat boken Lilla Quains. Boken är den första i en tänkt serie som kommer att ta upp samhällsfrågor där huvudkaraktären befinner sig utanför normen. I boken om Lilla Quains är adoption och mångkultur i fokus.

Hämta Joel

Av: Emma Adbåge, 2004

Varför ser inte Joel ut som sina föräldrar? frågar Millis en dag på fruktstunden. Det heter att Joel är adopterad, förklarar Fröken, och alla barnen vill veta mer. Tillsammans berättar Joel och Fröken om när Ove, Monica och Joel blev en familj. En historia om ursprung, likhet och olikhet, men framför allt om tillhörighet.

 

Stålmannen, Moses och jag – adopterade berättar

Av: Dan och Lotta Höjer, 2011

Denna bok är den självklara läsningen för alla adopterade barn i åldern 9–12 år som bär på funderingar och tankar kring sitt ursprung och sin situation. I krönikor, insändare, dikter och intervjuer berättar adopterade barn och vuxna bland annat om:
- att ha två mammor och två pappor
- att vara svensk på insidan men se ”osvensk” ut och mycket, mycket mer.

 

Hjärtat mitt

Av: Dan Höjer, 2000

Hon föddes på Alla Hjärtans dag långt borta på andra sidan jordklotet. Hon hette Tu Thi. Hemma i Sverige satt en mamma och en pappa och väntade och längtade. Och så flög de iväg för att hämta henne till landet högt uppe i norr där de nu ska älska varandra för alltid och evigt. En finstämd bok om adoption.

www.bokus.com

Oliver, Linn och kinakusinerna

Av: Maria Aminoff, 2012

Oliver och Linn är dagiskompisar. Linn är adopterad från Kina. Hennes mamma och pappa åkte och hämtade henne på ett barnhem i Kina och nu – efter en omtumlande resa – är ”hemma” mamma och pappa, Linns rum och dagis, Oliver och kinakusinerna samt alla andra nära och kära i Sverige. Genom boken får barn en förståelse för vad en adoption innebär.

Stora bebisbytet

Av: Petter Lidbeck och Lisen Adbåge, 2012

Någon har bytt ut alla bebisar i den lilla staden. Det är ingen ordning alls. Mammorna är upprörda, papporna med. Till och med kungens och drottningens lilla prinsessa är bortbytt. Men bebisar måste man mata och ta hand om, krama och leka med. Drottningen börjar undra om det inte var ett missförstånd, kanske har alla fått precis rätt bebis ändå?

 

Alice från Kina

Av: Anders Jansson, 2008

Alice är född i Kina men adopterades av en svensk familj när hon var ungefär ett år gammal. Den här boken är berättelsen om hur hennes nya familj reste till Kina för att hämta hem sin lilla dotter. Boken är fylld med vackra, varma bilder på mötet mellan Alice och hennes nya familj och mötet mellan två kulturer.

 

Pyret, Pyret får en lillebror med flera

Av: Ingvor Goyeryd, I & Leif E. Eriksson

Pyret ska få ett småsyskon. Men det komer inte från mammas mage utan från Vietnam. En bok om att bli storasyster och adoption idag.

 

Tekla, Tiger och JAG-boken

Av: Mi Karlsson Bergkvist, 2009

Boken om Tekla Tiger tar upp ämnet om att vara annorlunda i allmänhet och som i Teklas fall, vara adopterad.

 

När du föddes i Kina

Av: Sara Dorow, 2002

När du föddes i Kina är en minnesbok för barn som adopterats från Kina. Den försöker, på ett ärligt och kärleksfullt sätt, berätta för barnen om de sociala och historiska faktorer som kan förklara deras speciella historia. Boken är illustrerad med fina, dokumentärlika fotografier i svartvitt. Den här typen av minnesbok för adoptivbarn har inte funnits tidigare. Se även: När du föddes i Vietnam.

 

Så blev jag till

Av: Katerina Janouch, 2007

Så blev jag till får alla nyfikna barn ta del av det stora mysteriet om hur det kom sig att just "jag blev jag" och varför jag blev barn till just min mamma och pappa.

Fylla-i-böcker för adoptivfamiljer

När du kom hem

Av: Madeleine Gerbjörn och Ulrika Adling Samuelson, 2013

En fylla-i-bok för adoptivfamiljer 

Med "När du kom hem" vill vi ge alla adoptivfamiljer tillgång till en alldeles egen bok att fylla med härliga minnen. Oavsett barnets ålder och vare sig man adopterar ensam eller tillsammans med någon ges man här chansen att berätta om hela resan - från utredningen och det magiska första mötet, till hemkomsten och de inledande åren som en familj.

Boken är färgglatt och fantasifullt illustererad av Jonna Bergelin och har gott om plats där man kan dela med sig av minnen och bilder.

 

Fantastiska jag

Av: Linda Mjölner och Ellen Sundquist, 2013

En fylla-i-bok för familjer som blivit till genom adoption

När vi adopterade Movitz för snart två år sedan så letade jag efter en "fylla-i-bok för sonens första år. Alla jag hittade innehöll sidor med "bilder från BB", "så här såg mamma ut när hon väntade mig" och "när jag tog mina första steg" När man adopterar vill man inte köpa en sådan här bok och lämna dessa sidor tomma. Jag hittade ingen som riktade sig direkt till adopterade barn så därför bestämde jag mig för att göra en själv.

 

Skrivet av adopterade  

Den stora gåvan

Av: Rebecka Walan, 2020

Rebecka har sedan hon varit liten vetat om att hon varit adopterad och när hon är 24 år får hon reda på att hennes biologiska mor var en kvinna hon känt i hela sitt liv.  Boken handlar om känslan av att vara annorlunda och sökandet efter förankring och identitet, och om att finna, kanske inte det önskade eller förväntade, utan något annat.

Adopterade får barn

Av: Anna von Melen, 2007

Berättelser av adopterade.

www.mfof.se

Adoption: Banden som gör oss till familj

Av: Mary Juusela, 2010

Adoption: Den stora återresan

Av: Mary Juusela, 2014

Marys två böcker Adoption: Banden som gör oss till familj och Den stora återresan är resultatet efter att hon har träffat och intervjuat 700 adoptivfamiljer mellan åren 2003-2014.

 

Sluta Aldrig Gå (från gatubarn i Sao Palo till Vindeln i Norrland)

Av: Christina Rickardsson, 2016

Vi får följa Christina Rickardsson i spåren när hon reser tillbaka till Brasilien på jakt efter sitt ursprung. Livet som gatubarn, svält och misshandel. Om uppväxten i Sverige och kulturkrockarna som uppstod när hon kom till det lilla samhället i Norrland

 

Adoption – låta själen läka

Av: Karolina Skyldberg, 2016

En berättelse om Carolinas återresa till ursprungslandet där hon träffade sin biologiska mamma. Boken svarar också på frågan ”vad hände sen?”. Carolina bjöd in sin mamma till Sverige och hon kom och bodde hemma hos Carolina i 5 veckor. Carolina beskriver sin fysiska och inre resa. Också tankar från den biologiska mamman, adoptivmamman och maken finns nedtecknade i boken. 

 

På jakt efter Mr Kim i Seoul

Av: Sofia French, 2005 

Sedan Koreakriget tog slut 1953 har närmare nio tusen barn adopterats från Sydkorea till Sverige. 
Sofia French berättar om sitt närmande till Korea på glasklar, koncentrerad prosa där en flod av tankar och känslor väller fram under ytan och mellan raderna. ”På jakt efter Mr Kim i Seoul” är en personlig berättelse om en uppväxt och ett vuxenblivande, om de mentala och bokstavliga resor det kan innebära att få bli sig själv.

 

Hitta hem

Av: Astrid Trotzig, Sofia Lindström, 2007

Den första generationen utlandsadopterade i Sverige har nu blivit vuxna. I denna antologi berättar tjugo vuxna adopterade med egna ord om sina upplevelser och erfarenheter.

Blod är tjockare än vatten: Astrid Trotzig, 1996

Av: Astrid Trotzig, 1996

Astrid Trotzig kom till Sverige som adoptivbarn 1970, fem månader gammal. Hennes berättelse handlar om kluvenhet i att vara varken svensk eller korean, och om en resa tillbaka till det främmande landet.

Flickan från Lotusfälten

Av: Linn Head, 2017

Flickan från Lotusfälten är en gripande självbiografi om en bortadopterad flicka som söker sitt ursprung och sina rötter.

 

Allmänt om adoption och ofrivillig barnlöshet

Drömmen om ett barn

Av: Tobias Åkerman, 2014

"Drömmen om ett barn blev till fyra långa års längtan och väntan som gång på gång slutade i djupaste sorg... En gripande berättelse om ofrivillig barnlöshet utifrån en mans perspektiv"

 

Hinderbanan

Av: Markus Knodt, 2016

27 berättelser om att bli förälder genom adoption. En ny bok om ofrivillig barnlöshet, endometrios, IVF – In vitro fertilisering, längtan och väntan, kärlek och sorg, åldersproblematik, resan till barnet, anknytning, familj och omgivning, föräldraledighet, gener, språk, förskola och skola, återresor och firardagar.

 

Adopterad från ett annat land

Av: Annika Grünewald - Ann-Charlotte Gudmundsson - Monica Lind - Kerstin Paues Odqvist, 2015

Fler än femtio tusen barn har adopterats från utlandet. Boken Adopterad från annat land handlar om varför barnen övergavs och hur de fick adoptivföräldrar. Korta berättelser från verkligheten och rikligt med fotografier kompletterar beskrivningar av samarbetet med ursprungsländerna.

 

Längtan bor i mina steg

Av: Klara Zimmergren, 2014

Klara Zimmergren berättar i Längtan bor i mina steg om sitt liv och om sin starka önskan att få barn. Med skarp iakttagelseförmåga och varm humor skildrar hon avgörande händelser i dagboksliknande form. "Kan man leva som vanligt om man får benen undansparkade hela tiden?" frågar hon sig när hon ska beskriva den slingriga vägen fram och de tröstlösa försöken att bli gravid.

 

Längtansbarnen – adoptivföräldrar berättar

Av: Kerstin Weigl, 1997

Efterlängtad nyutgåva! Varje år adopteras omkring 1 000 barn i Sverige. Att vara adoptivförälder innebär att man ställs inför en rad svåra frågor. Varför vill vi egentligen ha barn? Spelar hudfärg någon roll? Hur påverkas vår familj av främlingsfientligheten?

I Längtansbarnen ger föräldrarna själva svaren. Genom lyhörda djupintervjuer har Kerstin Weigl åstadkommit en informativ och gripande skildring av ett annorlunda, men berikande föräldraskap. I en självutlämnande berättelse delar hon också med sig av sina erfarenheter som adoptivmor. 

 

Efterlängtad

Av: Kim Skoglund, 2006 

Efterlängtad vänder sig till adoptivföräldrar, även blivande, och till adopterade. Författarna är föräldrar som öppet och generöst har delat med sig av både ljusa och svåra situationer och hoppas att andra ska kunna ha nytta av deras erfarenheter. Den är givetvis aktuell även för alla som möter adopterade eller deras familjemedlemmar i sitt arbete eller i sin egen vardag.
Boken innehåller 18 berättelser av föräldrar med adoptivbarn från olika världsdelar

 

Bära barnet hem

Av: Cilla Naumann, 2015

En självbiografisk roman om adoption och mödraskap.

"Hon är här nu, Magda. Hon som så länge skyndat i skuggan med sin mage, på väg från barnhemmet, på väg över sjukhusplanen, över Bogotás trafikerade gator, på väg, alltid på väg bort." Berättaren reser till andra sidan jorden för att hennes son ska få träffa sin biologiska mor. Detta är också berättelsen om Ana, som inte har någon far eller mor, inga barn heller, men som passar andras barn: matar dem, älskar dem, vakar över både dem och den blå dörren i huset mittemot, barnhemmets dörr där föräldrar lämnar in sina barn och sedan försvinner.

 

Förskolan

Adopterade barn – vägledning för förskolan

Av: Dan och Lotta Höjer, 2005

Boken är skriven av ett par adoptivföräldrar för att personal i förskolan ska kunna förstå och bemöta ett adopterat barn och dess föräldrar. Innehåller konkreta råd och förslag till hur personal kan agera i olika situationer. 

Anknytning i förskolan: vikten av trygghet för lek och lärande

Av: Malin Broberg m.fl., 2012

Anknytning i förskolan är en bok som visar att trygga relationer är en förutsättning för lärande, särskilt för små barn. Barn som utvecklat en trygg anknytning till minst en vuxen på förskolan litar på att de blir tröstade när behov uppstår de kan då slappna av och ägna sig åt lek och utforskande.

Denna bok ger en grund i anknytningsteori och författarna visar med många exempel hur denna kunskap kan användas i förskolans vardag: vid inskolning, hämtning, samling, lek och vila.

Anknytning i praktiken

Av: Anders Broberg m.fl. 

Anknytning i praktiken ger ett fylligt kunskapsunderlag till hur anknytningsteorin kan tillämpas från spädbarnsåren till vuxen ålder. Anknytningsteorin anses idag vara den viktigaste psykologiska teorin för att förstå hur människor hanterar närhet, omsorg och självständighet i relationer. Här beskrivs klinisk späd- och småbarnspsykologi, föräldraskap och familjeliv samt hur forskare och kliniker kan mäta anknytningstrygghet hos barn, ungdomar och vuxna. Författarna redogör utförligt för hur de olika anknytningsmönstren påverkar psykisk hälsa och ohälsa i olika åldrar, samt diskuterar psykoterapi utifrån ett anknytningsperspektiv. Detta är den fristående fortsättningen på Anknytningsteori: betydelsen av nära känslomässiga relationer (2006).

Kärlekens roll

Av: Sue Gerhardt

Kärlekens roll berättar om vad de senaste rönen inom neurobiologi, neurovetenskap och utvecklings­psykologi be­tyder för vår förståelse av hur spädbarn formas och utvecklas.

Vi är våra relationer

Av: Tor Wennerberg

Boken presenterar de viktigaste dragen i dagens anknytningsforskning, med särskild tonvikt på den desorganiserade anknytningen, som är den allvarligaste formen av otrygg anknytning. Nya forskningsrön visar hur trauman kan överföras mellan generationerna inte bara genom direkt traumatisering utan också till följd av subtila störningar i det känslomässiga samspelet mellan föräldrar och barn, det som också har beskrivits som ”dolda trauman”.

Klinisk barnpsykologi – utveckling på avvägar

Av: Anders Broberg m.fl.  

I Klinisk barnpsykologi beskrivs barns psykiska ohälsa som en avvikelse från den förväntade utvecklingen, snarare än som väsensskild. Hur barnet utvecklas beror på samspelet mellan …

Vägledande samspel för föräldrar

Av: Paul Bergman & Karin Edenhammar 

Denna bok avspeglar erfarenheter som gjorts runt om i landet vad gäller arbetet med programmet Vägledande samspel/ICDP i föräldragrupper. Boken beskriver också innehållet i programmet med dess betoning på lyhördhet och respekt i samspelet mellan föräldrar och barn.

Fem gånger mer kärlek

Av: Martin Forster

Fem gånger mer kärlek, eller med andra ord: att ge sina barn fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning! Den här boken visar hur man som förälder gör detta. Det är en handfast och konkret guide med väl förankrad forskning i ryggen och ett pedagogiskt upplägg med både exempel och övningar.

Principerna kommer från KBT, och bygger på tilllämpad forskning om föräldraskap. Bokens kapitel utgår från olika teman på vanliga problem som de flesta föräldrar upplevt. Därefter följer övningar som steg för steg ger dig som förälder en ny färdighet och insikt.

Anknytningsteori: betydelsen av nära känslomässiga relationer

Av: Anders Broberg, Pehr Granqvist, Tord Ivarsson, Pia Risholm Mothander, 2006

I denna första breda kursbok på svenska ges en heltäckande presentation av anknytningsteorin. Anknytningsteori (del 1) riktar sig till studenter och verksamma inom psykologi och psykiatri, samt barn- och ungdomsrelaterade yrken och utbildningar. 

Övriga publikationer

Adopterade barn möter barnhälsovården

2017

Information, tips och råd som kan vara till hjälp i mötet med adopterade barn och deras familjer. Broschyren vänder sig i första hand till personal inom barnhälsovården och barnhabiliteringen.
www.mfof.se

Föräldraskap genom adoption

2014

Handledningen innehåller stöd både för utbildare som ska hålla den obligatoriska föräldrautbildningen och för samtalsledare som möter blivande adoptivföräldrar i ett frivilligt uppföljande samtal efter ett eventuellt barnbesked.
www.mfof.se

Adoption

2014

Handboken ger stöd i familjerättens handläggning av adoptioner, från anvisning av föräldrautbildning till utredning samt stöd och hjälp efter adoptionen. De allmänna råd som gäller för handläggning av adoptionsärenden ingår i boken.
www.mfof.se

Internationell adoption i Sverige, politik och praktik från sextiotal till nittiotal

Av: Cecilia Lindgren, MIA, 2011

Sedan 1960-talets slut har närmare 50 000 barn kommit till Sverige genom internationell adoption. Adoption är en avgörande händelse som påverkar resten av livet för dem som berörs, och det är därför en viktig samhällsfråga. Den här boken handlar om hur internationell adoption etablerades och utvecklades i Sverige från 1960-talet till 1990-talet, om hur internationell adoption diskuterats och reglerats i politik och lagstiftning och om hur förmedlingen av adoptioner organiserats. Den handlar också om hur samarbetet mellan Sverige och de många ursprungsländerna fungerat och om hur man resonerat kring ursprungets betydelse för adopterade.
www.mfof.se

HSLF- FS 2017:48

2017

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds allmänna råd om socialnämndens handläggning av ärenden om adoption.
www.mfof.se 

Föräldraskap genom adoption

2015

Utbildningsmaterial till föräldrautbildningen.
www.mfof.se

Ska jag vara här? Om adopterade barn i förskolan

2017

Broschyr om adopterade barn i förskolan. Vänder sig i första hand till personal i förskolan men även till andra yrkesverksamma som möter adopterade barn och deras familjer.
www.mfof.se

Tipsa oss!

Har du andra tips kring litteratur, forskning, appar, bloggar eller sidor och grupper på Facebook som handlar om adoption? Hör gärna av dig till oss på mail

Senast uppdaterad 2022-10-19