Namibia

Tukwathela soppkök i Ompunja och Oshakati i norra Namibia

Namibia hör till de länder som är hårdast drabbade av hiv/aids. Nu finns det som bekant bromsmedicin. De smittade som kan sköta sin hälsa (äta tillräckligt med mat) får numera hjälp och lever ett hyggligt liv ändå. Så sent som för tio år sedan var aids den främsta dödsorsaken, begravningsplatserna är stora och många avlider fortfarande i sjukdomen. Detta gör att det finns väldigt många föräldralösa barn, man räknar med att 17% av Namibias barn saknar minst en förälder. Barnen blir inte alltid väl omhändertagna. De bor, som brukligt är i Afrika, hos släktingar, oftast mor- eller farföräldrarna. En farmor kan få ta hand om många barn utan att hon har någon inkomst eller ork att ge dem ett gott barnaliv. Finns det inga släktingar hamnar barnen i fosterfamiljer, det är inte bättre det.

Två dagar i veckan driver Lahja Reino, (en kvinna i 45-års åldern) och hennes vänner ”Tukwathela soppkök” i Oshakati, den största staden i norra Namibia. Den ena dagen förser de 85 föräldralösa barn i staden med en närande middag. Den andra dagen får lika många utblottade barn på landsbygden, nära Lahjas föräldrahem, motsvarande förtäring. Maten, snarare en gryta än soppa, består av potatis, ris, grönsaker, bönor, lite kött eller fisk (Lahja har en stor frysbox) och ett mellanting mellan bröd och gröt, mahangu, gjort av hirs, Namibias viktigaste spannmål. När skoldagen är slut serverar Lahja och hennes medhjällpare måltiden. Några av barnen hämtar först sina småsyskon. Efter maten sjunger de, leker lekar, får undervisning om mänskliga och demokratiska rättigheter, hälsoundervisning och berättelser (främst ur gamla testamentet). Lahja och de övriga har tid med de enskilda barnen. Man kan komma till dem med sina bekymmer. "Mina barn", säger Lahja, och hon menar det bokstavligt. Lahja driver också en stor köksträdgård. Den ger henne grönsaker för barnens måltider och den kan även ge lite inkomster. På så sätt kan Lahja ge barnen en liten guldkant på tillvaron ibland.

Lahja Reinos arbete bland de fattigaste barnen har uppmärksammats i Oshakati. Hon har fått tillfälle att delta i kurser om föräldralösa barns situation och omhändertagandet av dem, i huvudstaden Windhoek. Vänliga människor har ordnat klädinsamlingar för ”Lahjas barn”. Men det är inte enbart positiva nyheter. Nyligen tvingades Lahja Reino att sätta ett stadigt staket runt sitt lilla hus i Oshakati. Hon hade fått påhälsning av mattjuvar både i sitt matförråd (Lahja handlar stapelvaror en gång i månaden) och vid utspisningstillfällena. Staketet byggdes med hjälp av BFA och nu kan barnen och Lahja åter känna sig trygga.