Burundi

BFA har fadderbarn i Burundi.

Vi har flera fadderbarn från Burundi, att söka faddrar till! Kanske är du en blivande Burundifadder!

Sedan flera år har BFA haft intensiv kontakt med föreningen FEPAM, Fuuvi Enfants des Parents du Monde, ung. Världens Barn. Det är en liten förening med alldeles vanliga människor som vill värna om barnen som far illa i ett sargat samhälle. Föreningen arbetar i Bujumbura, huvudstaden i Burundi och i den lilla staden Uvira, östra Kongo Kinshasa, endast tjugo minuters bilresa från Bujumbura.

I Bujumbura har vi, tillsammans med FEPAM 17 fadderbarn i olika åldrar. Det är många som står på kö för att få sponsorer.

Som fadder till ett barn i Burundi ger du 150 sek/månad. Pengarna används till barnets skolgång, eventuell läkarvård, mat och kanske kläder. Äldre barns skolgång är dyrare än yngre barns. Fadderpengar till förskolebarn används till att betala avgiften för förskolan och för mat och kläder till barnet och dess familj.

Lite mer om FEPAM

Ingenting är för svårt för FEPAM-folket, man hittar alltid lösningar. Här finns bara optimister. Det måste man vara om man ska klara av livet i östra Kongo och i Burundi. Alla har erfarenhet av krig, flykt och svår terror. Alla känner en stor ödmjukhet och tacksamhet till livet. Alla vill hjälpa dem som är svagare, och svagast är barnen, de utan föräldrar. Mugufi Tunangoja, FEPAM:s coordinator i Burundi, är lärare till utbildningen. Han, liksom föreningens övriga medlemmar är helt övertygade om att barn, för att ha en framtid, måste få skolgång och en bra skolgång. Själv arbetar han inte längre som lärare, FEPAM och utvecklingen av verksamheten tar all hans tid. Hustrun, Jamila, arbetar som socialassistent i FEPAM och sköter det mycket enkla hemmet i centrala Bujumbura, de fyra egna barnen och lika många fosterbarn. Ibland kan Jamila lämna barnen i sin mosters vård så att hon själv kan tjäna lite pengar, som hårfrisörska. Det behövs, ideellt arbete ger inte klirr i den egna kassan. Mugufi och Jamila bor i Bujumbura men har sina rötter i staden Uvira, helt nära men på andra sidan gränsen, i Kongo. Resan tar bara tjugo minuter!

Läs mer om Burundi