Litteraturtips

Hinderbarnan

- 27 berättelser om att bli förälder genom adoption
av Markus Knodt

En ny bok om ofrivillig barnlöshet, endometrios, IVF – In vitro fertilisering, längtan och väntan, kärlek och sorg, åldersproblematik, resan till barnet, anknytning, familj och omgivning, föräldraledighet, gener, språk, förskola och skola, återresor och firardagar.

http://www.adlibris.com
Visto Förlag

Adopterad från annat land

Annika Grünewald - Ann-Charlotte Gudmundsson - Monica Lind - Kerstin Paues Odqvist

Fler än femtio tusen barn har adopterats från utlandet. Boken Adopterad från annat land handlar om varför barnen övergavs och hur de fick adoptivföräldrar.

Korta berättelser från verkligheten och rikligt med fotografier kompletterar beskrivningar av samarbetet med ursprungsländerna.

www.adopterad.net

I stjärnan ser jag dig

- Ny tvåspråkig bok om adoption
av Mikael Rosengren och Erika Palovaara

Det är en berättelsen om när Ellen kom till mamma och pappa. Om hur Ellen en dag fick åka på det stora adoptionsäventyret. Det är också berättelsen om att ha sitt ursprung någon annanstans, i en annan familj. En kärleksfullt berättad saga kryddad med humor och värme.
Om det här med adoption.

www.vivlio.se

Lilla Quains får en storebror

ISBN: 978-91-7577-032-1 Författare: Linda Mjölner Bild: Ellen Sundquist
Linda har tidigare gett ut Fantastiska jag – en bok om mig, min familj och min bakgrund (Idus förlag 2014).
Lilla Quains av Linda Mjölner

Gränslös kärlek, syskonskap, mångkultur och adoption.

4 nyckelord i boken Lilla Quains får en storebror av Linda Mjölner.

Boken är skriven för barn som är födda i ett annat land och till de som känner någon från ett annat land men även till de som inte har någon relation till barn födda i andra länder. Med boken önskar Linda öka förståelsen för att familjer kan se olika ut, men att kärleken är lika stark ändå.

Lilla Quains är en blå tjej med massor av tofsar på huvudet och en ganska rund liten kropp. Hon är tuff, påhittig och inte rädd för någonting. Lilla Quains bor tillsammans med sin storebror Mo och deras mamma i ett stort hus med trädgård. En regnig dag ber hon Stora Mo att berätta om den där speciella dagen då de blev en riktig familj.

Författaren Linda Mjölner har tillsammans med illustratören Ellen Sundquist skapat boken Lilla Quains. Boken är den första i en tänkt serie som kommer att ta upp samhällsfrågor där huvudkaraktären befinner sig utanför normen. I boken om Lilla Quains är adoption och mångkultur i fokus.

Foto: Mattias Mjölner

Banden som gör oss till familj

Att ha ärvt sin pappas potatisnäsa kanske inte är så roligt, men det visar i alla fall ett släktskap. För en adopterad ser familjebanden annorlunda ut. Hur påverkar det identiteten och hur man ser på sig själv och sin familj?

Adoption handlar om släktskap och identitet, kort sagt vad som gör att vi uppfattar oss som en del av en familj. Journalisten och författaren Mary Juusela har träffat och intervjuat tjugonio adoptivfamiljer, tillsammans drygt hundra individer (mammor, pappor, syskon och adoptivbarn), och tillsammans berättar de - i vissa fall smärtsamt och i andra glädjande - om hur de har funnit sina respektive roller som föräldrar och barn.

Boken ges ut av Norstedts Förlag www.norstedts.com
Ni kan lätt och bekvämt beställa boken genom Barnen Framför Allt, som varit med och sponsrat boken.

Ni betalar 100 kr inklusive portoavgift till PG 420286-7. Märk betalningen med "bokbeställning" och skriv leveransadress. När vi fått betalningen skickas boken till er.

Fylla-i-böcker för adoptivfamiljer

När du kom hem

Med "När du kom hem" vill vi ge alla adoptivfamiljer tillgång till en alldeles egen bok att fylla med härliga minnen. Oavsett barnets ålder och vare sig man adopterar ensam eller tillsammans med någon ges man här chansen att berätta om hela resan - från utredningen och det magiska första mötet, till hemkomsten och de inledande åren som en familj.

Boken är färgglatt och fantasifullt illustererad av Jonna Bergelin och har gott om plats där man kan dela med sig av minnen och bilder.

http://www.umgasproduktion.se/

Fantastiska jag

När vi adopterade Movitz för snart två år sedan så letade jag efter en "fylla-i-bok för sonens första år. Alla jag hittade innehöll sidor med "bilder från BB", "så här såg mamma ut när hon väntade mig" och "när jag tog mina första steg" När man adopterar vill man inte köpa en sådan här bok och lämna dessa sidor tomma. Jag hittade ingen som riktade sig direkt till adopterade barn så därför bestämde jag mig för att göra en själv.

Nu är arbetet med förläggare och illustratör klart och boken finns att beställa på förlagets hemsida:
http://www.idusforlag.se/fantastiska_jag

Det går även att tjuvkika lite i boken på följande länk: http://np.netpublicator.com/netpublication/n54399592

För barn

Oliver, Linn och kinakusinerna

Oliver och Linn är dagiskompisar. Linn är adopterad från Kina. Hennes mamma och pappa åkte och hämtade henne på ett barnhem i Kina och nu – efter en omtumlande resa – är ”hemma” mamma och pappa, Linns rum och dagis, Oliver och kinakusinerna samt alla andra nära och kära i Sverige. Genom boken får barn en förståelse för vad en adoption innebär. Läs mer och beställ på http://www.oliveremma.se/se/art/oliver-linn-och-kinakusinerna.php

Anknytning

Anknytning - i adoptivfamiljens vardag

av Sara Larsson

Anknytningsteori är ett begrepp som många adoptivfamiljer möter under sin väg till barn. Men vad innebär det i praktiken? I Anknytning - i adoptivfamiljens vardag varvas kortfattad teoretisk kunskap om anknytning med konkreta och handfasta idéer för familjen i vardagen. På detta sätt vill författaren göra teorin om anknytning tillgänglig och tillämpbar för den breda gruppen föräldrar.