Kenya

Hur vore det att ha ett fadderbarn i Kenya?

Tillsammans med Thomas Barnardo House och Kenya Childrens Home förmedlar vi nu fadderbarn i Kibera, ett jättestort slumområde i Nairobi. Barnen går i Mashimoni Squatters Primary School.

Machimoni Squatters Primary School var en alldeles vanlig slumskola utan resurser och med mycket svåra förhållanden för elever och personal. Sedan ett par år sponsras den av Thomas Barnado House som får medel till detta av Bal Craigh Foundation.

Skolan ligger i en sluttning med administrationsbyggnaden högst upp. Skolgården är delvis en backe, längst ner och i sluttningen ligger skolbyggnaderna. På mindre är två år är de flesta gamla, mörka lerbyggnaderna med jordgolv ersatta av fräscha, välfungerande skolhus av modernare material. Ordentlig, hög cementgrund och golv gör att risken för översvämning under regnperioden nu är obefintlig.

Barn behöver mat för att kunna lära sig! Ett kök för tillagning av frukostgröt samt lunch för skolbarnen har uppförts. Vid vårt besök är det dags för frukost. Kön med hungriga men glada småttingar iförda brun- och vita skoluniformer är lång utanför matsalen.

-Vad är en skola utan böcker! sa Agnes Kiraite, (ledare på TBH och KCH) och ordnade medel att inreda ett enkelt bibliotek med ljusblå stolar kring ett stort bord och rejäla hyllor med böcker, runt väggarna.

Skolsalarnas inredning är också enkel och fräsch. Enklaste sortens skolbänkar och stolar. Det är rent, ljust och snyggt och det fungerar. Lärarna har fått ett rejält arbetsrum för sina lektionsförberedelser. Barnen kan känna sig stolta över sin skola. Lärarna också!

-Vi har förbättrat standarden på undervisningen, sa Agnes.

För att minska eroderingen av jord, och för att göra det vackrare, planteras gräs och växter i sluttningen. Vattendepåer finns på området och utanför toalettbyggnaden finns vattenkran och handfat. Agnes skickade tillbaka ett par flickor som glömt tvätta händerna!


Skolan är verkligen en prydnad för sitt område och Agnes har mängder av planer för den.
Här följer ett brev från Markus och Kirsten som är i Nairobi för att adoptera en liten flicka. De tänker också på alla barn som blir kvar och har bestämt sig för att ta två fadderbarn från vårt Kiberaprojekt. Här följer ett utdrag av brevet de skrev efter ett besök i skolan Mashimoni Squatters Primary School.

Igår hade vi möjligheten att besöka en skola mitt i Nairobis största slumområde Kibera. Skolan heter Mashimoni Squatters Primary School och ger mer än 500 elever i årskurserna ett till åtta, inte bara utbildning utan också tillgång till rent vatten, mat, toaletter och ett utrymme med gräs och lite grönska. Kibera är annars ett trångt och skräpigt myller av plåtskjul och människor där tusentals barn lever i en inte alls barnvänlig miljö. Vi visades runt på skolan av en mycket ambitiös rektor med små och stora visioner - allt från t-tröjor till barnen för sport, datorer och ett litet laboratorium för undervisning i naturvetenskap till tillgång till el. Vi fick veta att skolan har en väldig hög acceptans i området och att eleverna är ”sugna” på allt som erbjuds av skolan. Och det kunde vi verkligen se med egna ögon. Ett besök i Kibera må vara tufft, men den här skolan är verkligen en oas mitt i eländet.

Skolan sponsras av Thomas Barnado House/Kenyan Childrens Home, BFAs samarbetspartner i Kenya. Fast skolan inte tar in någon skolpeng har de allra fattigaste familjerna ändå inte råd med att bekosta barnens skolgång. Därför har BFA nyligen startat ett fadderprojekt för dessa barn.

Hälsningar från Nairobi, Markus och Kirsten Moll